Marilena Grafakos

Η Μαριλένα Γραφάκου σπούδασε χορογραφία και καλλιτεχνική παρουσίαση στο UCLA ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της πάνω στο μουσικό θέατρο στο USIU. Δεν περιορίστηκε στις συνεργασίες της, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας για να αποκτήσει Μasters σε Μουσικό θέατρο, στο ίδιο Πανεπιστήμιο που φοίτησε και ο πασίγνωστος Jamie Foxx, το United States International University, School of Performing Arts.  
Ως καλλιτέχνης εμφανίζεται σε μουσικά αποσπάσματα όπως “Hello Dolly”, “Chorus Line”, “The Apple Tree”, “Matador”, καθώς και άλλες παραστάσεις όπως στο “Boom Boom Room” και “Dream of Molly”. Ως χορεύτρια χορεύει για τις Pointer Sisters, Salt and Pepa, En Vogue, Debbie Reynolds, ATC, Mariah Carey και άλλους Ευρωπαίους και Αμερικανούς καλλιτέχνες. Έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη με την βέλγικη ομάδα “Magic Force” με το έργο “Body and Soul”. Το έργο έλαβε την υποστήριξη μιας μεγάλης ευρωπαϊκής δισκογραφικής εταιρείας, BMG Ariola, που κυκλοφόρησε τρία singles της ομάδας. Ξεκίνησε το χορογραφικό έργο της ως φοιτήτρια, όταν έγραψε, σκηνοθέτησε, χορογράφησε 6 από τις δικές της παραστάσεις. Μετά τις σπουδές της ξεκίνησε χορογραφία για μουσικά συγκροτήματα, καθώς και για σύγχρονες ομάδες χορού. Ήταν χορεύτρια στο Τόκιο της Ιαπωνίας στην παράσταση του Gordon Bleu όταν δέχτηκε μια προσφορά το 1995 για να χορογραφήσει την περιοδεία του “Inside Out” του Culture Beat.

Έτσι κάνει την Στουτγάρδη της Γερμανίας, τη μόνιμη βάση της και αρχίζει να χορογραφεί συναυλίες, παρουσιάσεις μόδας, τηλεοπτικές εκπομπές, ομάδες και εκθέσεις ομορφιάς. Από το 1996 έως το  υπηρέτησε ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια / Resident Choreographer της Manhattan Dance Company στη σχολής χορού της Νέας Υόρκης στη Στουτγάρδη. Η ομάδα απαρτιζόταν από 10-12 χορευτές με καλλιτεχνικό και εμπορικό ρεπερτόριο. Για το χορογραφικό της έργο για την ομάδα αυτή, η Μαριλένα έχει αποσπάσει 3 φορές βραβεία σε διεθνές επίπεδο: το 1997 στο Freiburg της Γερμανίας, το 2003 στο Glanz της Ελβετίας και το 2000 στο Ettlingen με εξαιρετικές κριτικές.

Η Μαριλένα ήταν επίσης διοργανώτρια Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων, όπως το φεστιβάλ χορού Hip Hop το 2004, στο οποίο συμμετείχε ως παρουσιαστής ο διάσημος Αμερικανός χορογράφος Marty Kudelka. Η εκδήλωση επαναλήφθηκε με επιτυχία το 2005 στο Holodeck Dance Center της Fulda. Το 2005 ήταν και η χρονιά κατά την οποία της ανατέθηκε η χορογραφία 2 νέων μουσικών παραστάσεων σε μια αλυσίδα ξενοδοχείων στην Κρήτη. Το 2006, η Μαριλένα χορογράφησε και σκηνοθέτησε το πρώτο δικό της μουσικό θεατρικό έργο με τίτλο “A Day to Remember” που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Forum 3 στη Στουτγάρδη. Τον Οκτώβριο του 2006 είχε συμμετάσχει ως χορογράφος στην μουσική τηλεοπτική εκπομπή “Popstars” στο τηλεοπτικό δίκτυο Pro Sieben της Γερμανίας, με την κορυφαία Pop group, Monrose.

Η ανεξάρτητη χορευτική ομάδα ART IN MOTION δημιουργήθηκε ως μέσο έκφρασης και βοήθησε στη διοργάνωση εκδηλώσεων χορού, εργαστηρίων και παραστάσεων σε εμπορικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Το ART IN MOTION έχει σημειώσει ταχεία ανάπτυξη από τότε που ξεκίνησε. Το 2010 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή “Swinging Sixties for ZDF”. Το 2013 η ομάδα παρουσίασε την χορευτική της πρεμιέρα “Saga” στο Forum, στο Ludwigsburg με την ορχήστρα της Πόλης. Το 2014 στη Στουτγάρδη το “Twist or Diary?” είναι η πρώτη πλήρης βραδιά αφιερωμένη στην ομάδα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το 2016 η Μαριλένα με την ομάδα της οργάνωσε το χορευτικό Gala “Art in Motion and Friends” όπου εκτός της ομάδας της, καλεσμένες ήταν και γνωστές τοπικές ομάδες χορού.

Το 2012 η Μαριλένα συνεργάστηκε με τον κινηματογραφικό διευθυντή Μπάμπη Γιαννικάκη στην Ελλάδα και οι 2 τους χορευτικές ταινιές “Zoe” και “Beat Generation” παρουσιάστηκαν στο Πρόγραμμα “Video Dance” της Αθήνας το 2012 και το 2013. Το 2017, το χορευτικό βίντεο “Inner Scream” έγινε αποδεκτό και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Βίντεο του Almada της Πορτογαλίας.

Η Μαριλένα έχει περιοδεύσει σε όλη τη Γερμανία με το «Χορογραφικό Σεμινάριο» της, στο οποίο διδάσκει χορευτές όλων των επιπέδων και δεξιοτήτων τα βασικά της δημιουργικής χορογραφίας. Το 2008 έγινε μόνιμο μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας της MINKOV DANCE ACADEMY ως καθηγήτρια jazz και χορογραφίας. Το 2012, 2013 και 2015 συνεργάστηκε με την Ακαδημία Χορού Minkov για να δημιουργήσει και να σκηνοθετήσει τις παραστάσεις τους “Vikanakama”, “Fasten your seat belt, ready to fly?” και “Subway”.

Το 2012 και 2013 προσκλήθηκε στη Βουλγαρία να χορογραφήσει για το μπαλέτο της Κρατικής Όπερας στο Russe. Επισκέφτηκε την Ινδία το Σεπτέμβριο του 2017 όπου δούλεψε με το χορευτικό θέατρο Navdhara, Danceworkxx στη Βομβάη και συνεργάστηκε με την Ακαδημία χορού του Δελχί. Ένα χρόνο αργότερα το 2018 δίδαξε στη διεθνή ομάδα Shiamak Dawar στη Βομβάη και ταξίδεψε στη Μπανγκαλόρε χορογραφώντας και διδάσκοντας στα Left Foot Right Danceworks, Meeragi και Swingers Dance. Το φθινόπωρο του 2018 η Μαριλένα εμφανίστηκε στο έργο “Wertmüll” στο θέατρο Jes στη Στουτγάρδη. Για το 2019 η Μαριλένα προγραμματίζει άλλο ένα ταξίδι στην Ινδία για να συνεργαστεί με την περίφημη σχολή θεάτρου John Barry για ένα MasterClass στο Vismaya Center of Performing Arts στη Βομβάη. Επίσης και για να συνεργαστεί σε παραγωγή ταινίας χορού μικρού μήκους.

Η μεγάλη διεθνής εμπειρία διδασκαλίας της εκτείνεται σε πολλά διαφορετικά χορευτικά στυλ, δείχνοντας την ευελιξία της στους τομείς της τζαζ, του σύγχρονου, του μουσικού θεάτρου, του hip-hop και μπαλέτου. Συνεχίζει να διδάσκει σεμινάρια σε όλη την Ευρώπη και η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες σχολές χορού, ακαδημίες και πανεπιστήμια στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
ballerina shoes